Schattig toch, die kleine Gitta bij die grote radio? Een beeld uit 1986, toen ik twee jaar was. Als kind was ik gefascineerd door radiocassettes. Ik brabbelde ze maar al te graag vol. Toen ik wat groter was, las ik verhalen voor of speelde ik voor nieuwsanker met artikels uit de Tv-Express. Het zat in de vroege nineties dus al in mij: de goesting om met mijn stem teksten en verhalen tot leven te brengen.
Als tiener vond ik het niet erg om spreekbeurten te doen. Zeker niet toen de leerkracht Nederlands me vertelde dat ik een radiostem had.
In mijn opleiding taal- en letterkunde aan de KU Leuven keek ik altijd uit naar de uitspraaklessen. Ah ja, want dan mocht je praten in een microfoon!
Toen ik voor het eerst in de opnamestudio stond van de educatieve uitgeverij waar ik als redacteur werk, vielen alle puzzelstukjes samen. Daar hoorde ik thuis!
Na een paar jaar sporadische ervaringen met inspreekwerk opgedaan te hebben bij diezelfde uitgeverij, vroeg ik me af: kan ik dit ook voor externe opdrachtgevers doen? Is dat iets voor mij, een radiospot inspreken? Of een filmpje?
En toen kwam de hamvraag: hoe word je een voice-over?
Gelukkig vond ik online enkele filmpjes van ervaren voice-overs die hun ervaringen daarover deelden. Die van Johfrah Lefebvre waren bijvoorbeeld heel inspirerend.
Maar een workshop ‘hoe word je voice-over’ vond ik in Vlaanderen niet. Dus trok ik daarvoor naar Amsterdam, waar ik bij het internationale stemmenbureau Intervoice-over twee workshops volgde: een korte introductieworkshop en – een jaar later – een driedaagse basisworkshop. Voice-overcoach Tamara Bok leerde me daar enkele kneepjes van het vak. Ik waagde mijn kans, deed auditie bij datzelfde stemmenbureau én werd geselecteerd. BOOST, daar schoten mijn zelfvertrouwen en motivatie metershoog het luchtruim in.
En toen… gebeurde er lange tijd niets. Mijn voeten stonden weer op de begane grond. Ik had geen opnamemateriaal, geen home studio. Ik ben geen BV. Ik zit niet in het ‘wereldje’. Negatieve gedachten die uiteindelijk nergens toe hebben geleid.
Wie mij uiteindelijk het ultieme duwtje in de rug gaf? Mijn lieve echtgenoot, die mij in 2018 voor mijn 34e verjaardag een Rode NT 1-kit cadeau deed, een ideale microfoon om mee te starten. Een interface kocht ik zelf. En na enkele maanden, waarin mijn echtgenoot een stukje kelder verbouwde tot een ‘inspreekhok’, kon ik aan de slag!
Ik stuurde een hoop mails naar stemmendatabanken, marketingbureaus, advertentiebureaus, radiostations… Meestal kreeg ik geen enkele reactie. Of luidde het antwoord: ‘We hebben al genoeg stemmen en jij hebt geen ervaring, dus da-hag.’ Bijzonder unfair én demotiverend. Maar hoera: na drie maanden kreeg ik dan toch een eerste opdrachtje binnen! Als ik als beginneling één opdrachtje per maand krijg, zal ik al blij zijn, hield ik mezelf voor. Maar plots ging het snel en kreeg ik heel wat meer opdrachtjes binnen per maand. 😉
Na een jaar of twee proberen en leren, zorgde mijn voice-overwerk voor een gezellige bedrijvigheid tot zelfs ware drukte naast mijn ‘gewone’ job. Toen besloot ik om er een officieel bijberoep van te maken in plaats van een ‘kleine bijverdienste’.
Door een cursus online marketing te volgen bij Hilde Peetermans aan CVO HIK gaf ik onlangs nog een extra boost aan mijn bijberoep. Yep, dat is de oorzaak van mijn toegenomen aanwezigheid op social media, mijn nieuwe website én deze blog.
En zo blijf ik bezig. Ik leg nog voortdurend nieuwe contacten en vind mezelf vaak opnieuw uit. De variatie aan opdrachten houdt me alert en motiveert me. Ik leg de lat behoorlijk hoog voor mezelf, zodat ik na elke inspreeksessie de audiofile tevreden kan herbeluisteren. Dan overvalt me dat heerlijke gevoel dat ik een project met mijn stem heb kunnen opwaarderen. Mission accomplished.